tisdag 2 februari 2016

Portföljbygget är inlett!

I slutet av januari kom så äntligen den första insättningen in till vår aktieportfölj.

Egentligen består den av ett investeringssparkonto (ISK) och en kapitalförsäkring (KF). Av skatteskäl kommer svenska aktier placeras i ISK och utländska i KF. Detta på grund av att det annars på sikt kan bli besvärligt att få fullt avdrag för källskatten för de utlänska utdelningarna. Mer om skattereglerna kring källskatt och utdelning från utländska aktier kan du exempelvis läsa om hos Petrusko.

Vi lyckades hålla oss till vår målsättning att varje månad avsätta 17 000 kr för att mata vårt lilla pengamonster, och de fördelades mellan Investor (GAV 275,18), H&M (GAV 276,17) och Zalaris (GAV 32,72 SEK). Dessa tre innehav fick därför inviga vår portfölj, som finns tillgänglig här.

Innehavet i Investor och H&M kommer med stor sannolikhet att byggas på kontinuerligt och utgöra kärninnehav i portföljen, utifrån deras fina historik men även goda framtidsutsikter att fortsätta bidra med såväl tillväxt som tillförlitliga utdelningar.

Zalaris är däremot något av ett undantag från vår inriktning på utdelningsaktier. Där blev vi istället tilltalade av den förhoppningsvisa goda tillväxten i ett lovande case som förra året började ge dryga två procent i utdelning. Snåljåpen, Framtidsplanen, Ruters Investeringar och Västkustinvesteraren har gjort en del analyser av bolaget för den som vill läsa mer.

Vi ser fram emot att fortsätta mata pengamonstret med pengar varje månad och hela tiden öka vår passiva inkomst genom att addera fler innehav till portföljen. En insikt som slog oss efter att de tre inköpen ovan var genomförda är att courtagen nu är så billiga att vi hade kunnat dela upp de 17 000 kr på betydligt fler innehav till samma courtagekostnad.

Avanza och Nordnet erbjuder båda courtage från 1 kr och därefter 0,25%. Det betyder att det räcker att ett inköp är över 400 kr för att endast kosta 0,25% i courtage, och att vi betalar lika mycket i courtage om vi köper aktier för 16 000 kr i ett köp, eller delar upp det till 40 stycken inköp á 400 kr i olika aktier. Eftersom det är så kul att köpa aktier, och att det är så frustrerande att redan ha bränt av pengarna fram tills nästa lön, kommer vi därför göra fler, utspridda, inköp från och med februariinsättningen. Dessutom är det ju en bra idé i en nedåtgående marknad.

Hur som helst, kul att vara igång!

2 kommentarer:

  1. Har själv precis satt igång, ska bli spännande att följa din resa!

    SvaraRadera
  2. Står själv i startgroparna, ska bli spännande att följa din resa!

    SvaraRadera